Výjezdní trénink Pražské skupiny aneb Dva dny v České Lípě

22.09.2015 17:53

Ve dnech 19. a 20. září se v Kolném u České lípy v Podhůří Lužických hor uskutečnila akce „Dva dny psích sportů“. Jelikož má pořadatelka Hanka Bohme z Wachter Teamu (neplést s Hankou Bohmovou) blízko k čichání a vyhledávání, spolupracuje s organizaci Save Elephants a vycvičila pro ně již několik psů na vyhledávání bushmeat a slonoviny, byl na tyto dva dny pozván i „náš“ Luboš Satora z organizace IBHA. Což jsme si jako pražská skupina nemohli nechat ujít, a vydali jsme se na sever Čech. Nutno podotknout, že zastoupení liberecké skupiny bylo skoro stejně početné.  Počasí nám relativně přálo, sobotní ráno bylo mlhavé, ale o to lépe se pracovalo a nedělní dopolední mrholení vystřídalo opět slunce.  Vzduch byl vlhký, pach se držel, mírný vánek. V swobotu se nováčkům věnoval Luboš a s těmi pokročilejšími pracoval Míra Vacík.

Neděle se nesla v duchu „hledání princezny“, kdy nám kladeče dělala i dvě čtyřletá děvčátka, dcery psovodek. Jedna dokonce statečně celý den běhala v princeznovských bílých šatech. Přítomnost matky a dětí jsme využili i pro zkušenější psy - dítě se ztratilo a rodič šel s námi. Vzhledem k velice podobnému pachu rodičů a dětí s tím mívají psi problém a navíc taková situace může velmi reálně nastat i při skutečném zásahu.

Sobotní odpoledne/večer  se neslo ve jménu příprav na Instinkt testy pro Mirka s Ebony a Zuzku s Rain. Instinkt test je vlastně takový „zápočet“. Po jeho splnění jste připuštěni ke zkoušce Mantrailing Level 1. Systém zkoušek IBHA je převzat z mezinárodních standardů a testuje skutečně objektivně schopnosti MT pátracích týmů. Splněním teprve stupně 2 mohou být MT týmy nasazovány k pátrání po pohřešovaných osobách. A k obrovské radosti psovodů i naši se oboum týmům jako prvním z pražské skupiny povedlo instinkt testem projít.  Ještě jednou gratulujeme.

 

Fotky: Jarka Satorová https://bloudi.rajce.idnes.cz/150921_Kolne/ , 

Hana Bohme https://malinoi.rajce.idnes.cz/MT_a_dva_dny_psich_sportu/

Alena Tvrdá, elvahelp https://elvahelp.rajce.idnes.cz/MT_Kolne%2C_zari_2015%2C_elvahelp/